Safety Glass

Safety Glass: 5 maal sterker dan ongehard glas

Terug naar Product informatie

Glas is een edel materiaal. Het is duurzaam, tijdloos, ruimtescheppend en doorzichtig, maar vooral mooi. Glazentafel.com gebruikt voor glasmeubelen uitsluitend Safety Glass. Wij voelen ons namelijk betrokken bij uw veiligheid. Safety Glass dient voor het hardingsproces te worden gesneden en een zekere slijpbewerking te ondergaan. Indien gewenst, worden gaten en/of uitsparingen aangebracht daar deze bewerkingen na het hardingsproces niet meer mogelijk zijn.

Thermisch voorgespannen glas

Safety Glass is thermisch voorgespannen glas en wordt vervaardigd door het horizontaal in een oven (liggend op rollen) tot circa 700 ºC te verhitten en vervolgens zeer snel en gecontroleerd met lucht af te koelen. Hierdoor ontstaat in het glas een permanente spanningsverdeling, waardoor Safety Glass circa 5 maal sterker is dan ongehard glas. Safety Glass kan ook een veel grotere mechanische stoot-, slag- of buigbelasting en temperatuurverschil weerstaan. De kans op beschadigingen is bij Safety Glass in het algemeen, dus ook tijdens transport. vele malen kleiner dan bij ongehard glas. Mocht door een of andere oorzaak toch glasbreuk ontstaan, dan valt het glas uiteen in ongevaarlijke stompe brokjes, waarvan de randen in het algemeen niet scherp zijn. Bij breuk van producten van ongehard glas zullen gevaarlijke, grote en scherpe scherven ontstaan. Deze scherven kunnen levensgevaarlijke verwondingen toebrengen. Bij Safety Glass bestaat dit gevaar niet. Daarom adviseert Glazentafel.com uitsluitend producten van Safety Glass

Aandachtspunten bij het gebruik van glazen meubelen

  • Sla nooit met puntige voorwerpen op of tegen het glas.
  • Ga niet op het glas staan of zitten.
  • Gebruik het glazen oppervlak niet als werkbank of snijplank.
  • Zorg dat u bij het verplaatsen van het meubel nergens tegenaan stoot.
  • Verplaats het meubel altijd met twee personen; niet schuiven.
  • Zet het glas niet zonder bescherming op een harde ondergrond.

Beschadigingen

Indien een meubel van normaal glas beschadigd raakt door stoten, vallen of een zwaar voorwerp, zal dit direct tot breuk leiden. Omdat Safety Glass veel sterker is, is de kans aanzienlijk kleiner dat in dit geval breuk (in kleine, stompe brokjes) optreedt. Ondanks het feit dat het meubel heel blijft, kan er echter toch sprake zijn van een beschadiging. De sterkte van het Safety Glass meubel wordt door rand- en oppervlaktebeschadigingen ongunstig beïnvloed.In een later stadium kan deze beschadiging alsnog tot breuk leiden. Deze kan ook dagen later ontstaan en in uitzonderlijke gevallen zelfs nog later. Invloeden die normaal gesproken geen enkel effect op een glasmeubel hebben, zoals een lichte aanraking, instraling van de zon of een temperatuursverandering in de nacht als gevolg van het inschakelen van een nachtthermostaat, kunnen net dit laatste zetje geven. Voor sommigen lijkt het meubel dan “spontaan” te breken; oorzaak en gevolg zijn hier soms niet direct duidelijk.

Temperatuurverschillen

Safety Glass kan temperatuurschommelingen van meer dan 200 ºC weerstaan. Indien het glasvolume echter niet gelijkmatig wordt opgewarmd, kan dit interne spanningen veroorzaken in het glas en uiteindelijk tot glasbreuk leiden. Plaats hete voorwerpen daarom nooit direct -zonder onderzetter- op een glazen meubel.

Belastbaarheid

De belastbaarheid van meubelen van Safety Glass staat (waar noodzakelijk) aangegeven op de informatiesticker op het artikel.

Gebogen Safety Glass

Bij een bepaalde lichtinval kan er bij gebogen glas een prismavlek(olievlek) zichtbaar zijn over het glas. Dit is inherent aan het productieproces en is derhalve niet te vermijden.

Hoe herkent u Safety Glass?

Met behulp van twee stukjes polariserend materiaal (bijvoorbeeld twee glazen van een zonnebril) kan bij Safety Glass een duidelijke spanningslijn langs de rand van het glas zichtbaar gemaakt worden. Bij ongehard glas is deze lijn niet zichtbaar. Uw winkelier zal dit op verzoek graag laten zien. Wij informeren u over deze test omdat wij achter onze producten staan. Wij nodigen u uit om deze methode ook op glasproducten van andere leveranciers toe te passen. Dit wil nog weleens tot verassende resultaten leiden!